Het is voor de meeste mensen een grote angst die gelukkig maar voor relatief weinig mensen werkelijkheid wordt. Brand in huis is een grote nachtmerrie. Er zijn best wel wat verschillende oorzaken waardoor een brand zou kunnen ontstaan en het is vrijwel onmogelijk om al deze oorzaken uit te sluiten en brand volledig te voorkomen. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Soms is het nalatigheid of een domme actie die voor het vuur in of rondom de woning kan zorgen, maar soms is het iets waar je niet zo veel aan kunt doen. Wel is het goed om je eens in de brandverzekeringen huurder te verdiepen.
Bereid je voor op de mogelijkheid
Een brand voorkomen is dus eigenlijk onmogelijk, maar je voorbereiden op eventuele gevolgen die een brand met zich mee kunnen brengen behoort wel tot de mogelijkheden. Zo kun je belangrijke spullen die dierbaar voor jou zijn en die jij zeker mee naar buiten zou willen nemen wanneer je daar de kans voor hebt, in een doos doen. Zo kun je dit gemakkelijker mee grijpen wanneer het moment zich voor zou doen. Het is daarnaast sowieso eens goed om er over na te denken wat je zou doen in het geval van brand. Denk daarbij in verschillende scenario’s waardoor de eventuele vluchtroute ook af kan wijken.
Een brandverzekering afsluiten
In Vlaanderen is het verplicht om een huurder brandverzekering af te sluiten, wanneer je een woning huurt. Jij bent als huurder verplicht om de woning in originele staat te behouden en wanneer er brand ontstaat en hier schade door achterblijft, dan kan dit zonder verzekering een hoge prijs gaan kosten. Het is daarbij belangrijk om te denken aan de brandschade, dat is de directe schade die de brand veroorzaakt. De waterschade die ontstaat door het water of het schuim waarmee de brand geblust is, maar ook de huurdersaansprakelijkheid. Wanneer jouw buren schade hebben door jouw brand, dan moet je hier ook verzekerd voor zijn. Erg belangrijk dus.
Situatie snel beoordelen
Wanneer jij ontdekt dat er brand in huis is, dan is het belangrijk om snel te kunnen beoordelen of jij de brand nog kunt blussen, denk bijvoorbeeld aan een klein brandje in de keuken waar je alleen maar de deksel op de pan hoeft te doen of dat dit onmogelijk is. Denk hier niet onnodig lang over, want het is belangrijk om niet te lang in de rook te blijven staan. Wanneer je besluit dat het onmogelijk is, zorg dan dat je zo snel mogelijk de woning verlaat samen met eventuele andere huisgenoten en dat je de deuren allemaal sluit. Zo komt er minder zuurstof bij het vuur en zou het uitbreiden langer moeten duren.
Kalm blijven is belangrijk
Vergeet natuurlijk niet om de hulpdiensten in te schakelen en om kalm te blijven. Dat is erg belangrijk bij een brand. Door te gestrest te raken, kun je fouten gaan maken die je niet wil maken. Wacht tot de hulpdiensten gearriveerd zijn en zorg dat je eventuele buren ingelicht hebt, zodat zij de kans hebben om hun woning te verlaten. Een brand voorkomen is lastig, maar voor jezelf op een rijtje zetten wat jij zou doen in een noodsituatie is altijd een verstandige stap om te zetten.