Hoe interessant is een rechtsbijstandverzekering?

Hoe interessant is een rechtsbijstandverzekering?

Hoe voorzichtig je ook bent in het leven en hoezeer je ook probeert om conflicten uit de weg te gaan, je ontkomt er helaas niet altijd aan. Op het ogenblik dat er zich een juridisch conflict voordoet heeft dit echter in de praktijk wel altijd bepaalde gevolgen. Het eerste gevolg is dat je geconfronteerd kan worden met een behoorlijke hoeveelheid aan kosten die je wellicht op voorhand niet hebt aan zien komen. Deze kosten kunnen een zeer behoorlijke impact hebben op je financiële situatie. Gelukkig is het mogelijk om je hier op een bepaalde manier tegen te verzekeren. Het afsluiten van de zogenaamde rechtsbijstandverzekering zorgt er niet alleen voor dat je altijd een beroep kan doen op de diensten van een ervaren jurist, daarnaast is het ook nog eens zo dat je niet voor alle kosten zelf hoeft op te draaien. Door het afsluiten van dit type verzekering sla je dan ook wellicht twee vliegen in één klap!

            Wat doet een rechtsbijstandverzekering precies?

Zoals de naam van deze verzekering reeds laat vermoeden zorgt ze voor een dekking in situaties waarin je nood hebt aan juridische bijstand. Wordt je met andere woorden op een bepaald geconfronteerd met een zaak waarvoor je een jurist nodig hebt? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat deze verzekering je verder kan helpen. Betekent dit dat je meteen deze verzekering kan afsluiten wanneer je reeds een lopend dossier hebt? Dat nu ook weer niet. In de praktijk is het namelijk zo dat je nooit bent verzekerd  met een rechtsbijstandverzekering voor zaken die je als het ware reeds hebt zien aankomen. Dat is vervelend, maar heel wat verzekeraars zijn wel bereid om daar iets extra’s in te doen. Doorgaans kan je dan ook wel rekenen op een bepaalde korting bij het inroepen van dergelijk juridisch advies.

            De verschillende dekkingen van dit type verzekering

Wanneer je de inhoud van de verschillende rechtsbijstandverzekeringen bekijkt die op de markt zijn terug te vinden zal je een aantal zaken kunnen vaststellen. In eerste instantie is er het feit dat ze kunnen bestaan uit tal van verschillende dekkingen. Specifiek voor deze verzekering geldt dat je een keuze kan maken uit de onderstaande mogelijkheden:

  1. Consument;
  2. Inkomen;
  3. Wonen;
  4. Verkeer;
  5. Belasting & vermogen;
  6. Familie;

Een combinatie van meerdere dekkingen is mogelijk, maar dan dien je uiteraard rekening te houden met een hogere kostprijs. Voor elke dekking geldt dat ze bepaalde concrete situaties verzekert. Neem nu bijvoorbeeld de consumentendekking. Deze dekking komt tussen beiden wanneer je als consument geconfronteerd wordt met een juridisch probleem. Een voorbeeld van een dergelijk probleem is een situatie waarin je iets hebt gekocht waar je eigenlijk niet helemaal tevreden over bent en er met de verkoper niet uit komt. Voor de familie dekking geldt dan weer dat ze tussenkomst biedt op het moment dat er een conflict is ontstaan met betrekking tot belasting en vermogen. Zou je, je optimaal willen laten verzekeren voor juridische problemen? Dan kom je er dus eigenlijk niet van onderuit om niet één, maar wel meerdere dekkingen toe te voegen aan jouw verzekering.

            Hoe werkt de rechtsbijstandverzekering in de praktijk?

Niet alleen de dekkingen die je toe kan voegen aan je rechtsbijstandverzekering zijn in de praktijk afhankelijk van de verzekering in kwestie. Wat namelijk bovendien ook te denken van de manier waarop de rechtsbijstandverzekering werkt? Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit twee verschillende werkwijzen, namelijk:

  1. De rechtsbijstandverzekering dekt de kosten van de juridische problemen;
  2. De rechtsbijstandverzekering schakelt een jurist voor je in;

De keuze die je maakt op vlak van bovenstaande mogelijkheden zal niet alleen bepalen op welke manier de verzekering tussenkomst biedt bij juridische problemen. Daarnaast zal ze namelijk ook verantwoordelijk zijn voor de kostprijs waar je op kan rekenen. Naar welke van de twee opties jouw voorkeur uiteindelijk uit zal gaan is ook vooral zeer persoonlijk. In beide gevallen kan je in ieder geval rekenen op een passende dekking bij juridische problemen.

            Hoe kan je besparen op je rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering hoeft niet perse een erg dure verzekering te zijn, integendeel. De kostprijs die je moet betalen is in de praktijk voornamelijk afhankelijk van het soort verzekering waarvoor je kiest. Met andere woorden, je maakt deze verzekering eigenlijk zo duur of je zelf wil. Wil je graag de premie van deze verzekering op een efficiënte manier kunnen drukken? Dan kan je daarvoor rekening houden met de onderstaande tips!

               1.) Vergelijk altijd de verschillende rechtsbijstandverzekeringen

Allereerst zal je altijd een vergelijking willen uitvoeren tussen de diverse rechtsbijstandverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Wat betekent dit nu concreet? Dat je niet alleen moet kijken naar de verschillende soorten verzekeringen die er bestaan, maar dat je daarnaast ook aandacht zal willen besteden aan de premie die ervoor wordt gevraagd door verschillende verzekeraars. Alleen door met deze beide zaken rekening te houden zal je er op kunnen rekenen dat je altijd de laagste kosten zal betalen voor het afsluiten van jouw eigen rechtsbijstandverzekering.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken doe je met Diks!

               2.) Voorkom het afsluiten van overbodige dekkingen

De informatie die je terug kan vinden op deze pagina heeft reeds duidelijk gemaakt dat de rechtsbijstandverzekering kan bestaan uit een groot aantal verschillende dekkingen. Hoe meer dekkingen je aan je verzekering gaat toevoegen, des te hoger de kosten uiteraard zullen uitvallen. Wil je graag de premie van deze verzekering zoveel mogelijk binnen de perken houden? Dan is het dus vooral zaak om te  voorkomen dat je heel wat overbodige dekkingen gaat afsluiten. Enkel en alleen op die manier hou je de kosten echt binnen de perken.

Je moet er wel rekening mee houden dat je situatie in de praktijk danig kan veranderen. Je kan bijvoorbeeld in eerste instantie nood hebben aan uitsluitend een dekking voor consumenten, maar het is zomaar mogelijk dat daar later de nood aan extra dekkingen bij kan komen. Regelmatig even evalueren of je rechtsbijstandverzekering nog altijd voldoet aan je vooropgestelde verwachtingen is dan ook in de praktijk zeker de moeite waard! Alleen op die manier kan je de laagst mogelijke kosten altijd combineren met de beste dekkingen.

admin

Reacties zijn gesloten.