Alles over voornaamswijzigingen

Alles over voornaamswijzigingen

Mijn voornaam is Theodoros of toch liever Jan.

Iedereen heeft er eentje, een voornaam, de èèn heeft een makkelijke korte voornaam, de andere een lange, de ene is makkelijk uit te spreken en de ander haast niet.

Je voornaam is bij je geboorte bepaalt, dit uiteraard meestal door je ouders of toegewezen voogd en deze is daarna goedgekeurd door een ambtenaar van de burgerlijke stand, een voornaam mag namelijk niet ongepast, en hierover beslist deze ambtenaar.

Maar wat als je deze voor jouw gekozen voornaam wenst te wijzigen, kan dit überhaupt, en zo-ja, wat moet men dan hiervoor doen.

Nou je hebt gelukt hoor, het is namelijk wel degelijk mogelijk om je voornaam aan te laten passen, naar jouw eigen persoonlijke keuze, echter blijft de voorwaarde dat je nieuwe voornaam nog steeds niet ongepast mag zijn, en derhalve eerst door de ambtenaar van de burgerlijke stand goedgekeurd zal moeten worden.

Ik wil mijn voornaam wijzigen, hoe ga ik te werk?

Een wijziging van je voornaam dient te gaan via een verzoek aan de rechtbank, dit verzoek dient te lopen via een advocaat, deze zult U zelf inhuren en betalen hiervoor.

De advocaat zal vervolgens een verzoekschrift indien bij de rechtbank met Uw verzoek voor het laten aanpassen van Uw voornaam, hiervoor zijn uiteraard wel voorwaarden aan gebonden.

Zoals reeds eerder geschreven mag de voornaam niet ongepast zijn, dus geen scheldwoorden of enorm onlogisch zijn, denk hierbij aan bijvoorbeeld lamp, keuken en dergelijke.

Verder zul je ook een gepaste reden moeten kunnen opgeven om je voornaam te kunnen laten wjzigen, en de gekozen reden zal je moeten kunnen onderbouwen, gelukkig zijn hiervoor echter voldoende mogelijkheden aanwezig om uit te kiezen, en tevens kan uiteraard je uitgekozen advocaat je hierin ondersteunen.

Denk hierover echter vast na en probeer de reden en de onderbouwing alvast te noteren, tenslotte zul je zelf voor de kosten van de advocaat moeten opdraaien en zo goedkoop zijn deze meestal niet helaas.

De redenen waaruit je een keuze kunt maken voor het wijzigen van je voornaam zullen we even kort opsommen, dit zijn namelijk; gepest worden met huidige voornaam, adoptie, verandering van geslacht, religie, andere betekenis van voornaam ( Nederlandse voornaam in buitenland of buitenlandse voornaam in Nederland ) of als je psychisch lijdt onder je voornaam

Mocht je nog minderjarig zijn, onder de 18 jaar dan dient het verzoek voor de naamswijziging ingediend te worden door èèn van de ouders of via de voogd. Bij kinderen tussen de 12 jaar en 18 jaar zal de rechter tevens een kindgesprek willen aangaan.

Meer informatie vindt u op: Appelman.nl

In de andere gevallen is het zo dat U advocaat het verzoek zal afhandelen en U derhalve hierbij niet daadwerkelijk in de rechtbank voor aanwezig hoeft te zijn, dit mag uiteraard wel, maar deze keuze ligt geheel bij U.

admin

Reacties zijn gesloten.